Коледни сладки с шоколад и кокос

Тази рецепта ми попадна в ръцете преди около 5-6 години – вървеше като бонус към ванилената захар – и оттогава стана традиционна рецепта за коледни сладки в семейството ни. Самото листче с рецептата претърпя няколко премествания, включително  прелитане през океана, и тъй като за малко го бях загубила миналата година, нямаше начин тази година да не го отразя в блога.

Коледни сладки с шоколад и кокос

Необходими продукти

За тестото:
100 гр натурален шоколад
500 гр пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр кокосови стърготини
300 гр захар
1-2 пакетчета ванилена захар
2 яйца
250 гр масло или маргарин

За глазурата:
100 гр натурален шоколад
50 гр кокосови стърготини
около 6 суп лъжици прясно мляко

Първо натрошавам, или по-скоро нарязвам, шоколада на малки парченца. Използвам натурален шоколад, тъй като по-принцип  го харесвам повече и смятам, че придава по-наситен шоколадов вкус.

След това замесвам тестото, като първо смесвам всички сухи съставки (брашно, бакпулвер, захар, ванилена захар, кокос и шоколад), а след това добавям мокрите съставки (яйца и маргарин). Ако се използва масло, то то трябва предварително да е престояло на стайна температура, за да е меко.

Така полученото тесто оставям да престои минимум 30 минути в хладилника, за да се стегне.

Коледни сладки с шоколад и кокос

Разточвам тестото с дебелина около 0.5 см на предваритено поръсена с брашно повърхност. Изрязвам сладки с различни формички и ги поставям в тавички върху хартия за печене. Намазвам сладките с по малко мляко, след което ги пека за 8 минути в предварително загрята фурна на 180°С. Оставям ги да изстинат в тавичката тъй като са много крехки, след което ги премествам заедно с хартията там, където ще ги поливам с глазурата.

Коледни сладки с шоколад и кокос

След са изпечени и изстинали всички сладки (от това количество ми се получават 4 тави), ги нареждам колкото може по плътно една до друга върху хартията за печене.

Разтапям шоколада за глазурата на водна баня, като добавям останалото мляко. Ако консистенцията е гъста, добавям още мляко, докато започне да се стича от лъжицата.

Коледни сладки с шоколад и кокос

Използвайки лъжицата напръсквам всички сладки с шоколада, след което ги поръсвам с кокосовите стърготини. Тази процедура трябва да се прави бързо, за да могат кокосовите стърготини да залепнат преди да се е втвърдил шоколада.

Коледни сладки с шоколад и кокос

След като се втвърди шоколадът, сладките могат да се приберат в кутия и да се съхраняват 3 седмици. Винаги съм правила двойна доза сладки, затова тук съм написала пропорциите за двойна доза – но въпреки това никога не са ни оставали сладки за цели 3 седмици.

Коледни сладки с шоколад и кокос

2 Comments

  1. Здравейте, ако тестото престои една нощ в хладилника преди да се направят сладките, проблем ли е??

  2. Не е проблем, може само тестото да е леко по-ронливо при разточване. Ако това се случи, просто може да го оставите да постои малко извън хладилника, преди да го разточите. Весели празници!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*