Царска туршия

Ето че идва студът навън и става ракиено време, а какво по-добро мезе от царската туршия. Много лесно и бързо, и след 3 дена е готова за консумация. Аз най много харесвам карфиола, затова може би той преобладава в рецептата. Кой каквото обича, може да наблегне на него за сметка на другите съставки.

 


Необходими продукти:
(дозата е за 3л буркан)
350 гр бейби моркови
2 големи червени тлъсти чушки
1 не много голяма глава карфиол
4 стръка целина
7 скилидки чесън
250 мл бял винен оцен
4 суп. лъж. захар
4 суп. лъж. сол
6 хапчета аспирин

Нарязвам чушките и целината на парчета, накъсвам карфиола на розички. Бейби морковите понеже са чисти и измити, нищо не трябва да се правят. Ако бяха обикновени моркови, тогава и те трябва да се приведат във вид, подходящ за царска туршия.

Разбърквам съставките и започвам да ги пъхам в 3л буркан, като от време на време добавям по някоя скилидка чесън.

След това слагам 4 лъжици сол, 4 лъжици захар и изливам оцета. Разбърквам аспирините в чаша с вода и изливам и тях. Допълвам догоре с вода, слагам капачката и обръщам буркана няколко пъти за да се размесят хубаво течните съставки.

Оставям буркана на кухнята и два, три пъти на ден, като минавам и се сетя, го обръщам пак по няколко пъти. След 3 дни опитвам туршията и обикновено е достатъчно кисела, затова я прибирам в хладилника, за да спра процеса на ферментация.

След това ви трябва само добра ракия и добра компания! Наздраве!

1 Comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*