Домашно кисело мляко

Вече какви ли не гадости продават по магазините, та се налага да се връщаме назад във времето и да си произвеждаме всичко сами, за да сме сигурни, че е натурално и полезно.

Та затова правя домашно кисело мляко, получава се гъсто и хубаво на вкус, а и съм сигурна какво има вътре. Трайноста му е около 2 седмици, като на края вече се усеща доста по-кисело, отколкото в началото.

Необходими продукти:
1 л  прясно мляко
1 пакетче закваска на прах или 4 супени лъжици хубаво кисело мляко за подквасване

Обикновено правя по 2 литра мляко наведнъж. Купувам някаква закваска с български бацили и използвам нея.

Подквасвала съм и с кисело мляко от  предишната доза – струва ми се, че така млякото се подквасва по-бързо, но не е толкова гъсто. Ако подкваската не е хубава, ми се е получавала някаква лигава консистенция с вкус на нишесте.

Прясното мляко се налива в тенджера и се загрява, докато започне да образува малки мехурчета. След това се  маха от котлона и се изстудява до около 40°C – проверявам го, като потапям пръста си – трябва да се усеща малко горещо.

Разливам го в бурканчетата (ползвам еднолитрови буркани) и добавям закваската. И в двата случая (с прахче, или с кисело мляко), добавям по малко прясно мляко към закваската, разбърквам я, изливам я в бурканчето и хубаво разбърквам отново. Правя го за литър по литър.

Готовите  буркани ги пъхам в тенджера с гореща вода и ги слагам на печката (без да включвам котлона, просто за по-удобно). От време на време, през 1-2 часа, пускам котлона за 5 минути, за да поддържа водата топла.

След 4 часа киселото мляко е готово! Прибирам го в хладилника.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*