Двуцветен кекс

Много сполучлива рецепта за кекс – изпълва кухнята със страхотен аромат. Чудесен за студените зимни вечери, затова исках да си запиша рецептата в блога, за да не я загубя!

Необходими продукти:
4 яйца
250 гр масло
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша прясно мляко
2 чаени чаши брашно
4 супени лъжици какао
2 ванилии
1 бакпулвер

Източник от тук

В оригиналната рецепта се съветва двете смеси да се правят поотделно в две тенджерки като всички продукти се делят поравно. Аз досега така правих, но май  по-лесно ще е ако всичко се приготви в една тенждерка и след това се раздели на две, като към едната част се добави какао, а към другата ванилия. Следващия път така ще направя!

Маслото, захарта и млякото се слагат на слаб огън и се разбърква, докато всичко се стопи и стане еднородна смес.  Маха се от котлона и се добавят  разбитите на пяна яйца и брашното с бакпулвера. Получената смес се разделя на две – към едната добавяме какаото, към другата ванилията. (Досега винаги какаовата смес ми е ставала по-гъста, затова съм добавяла още мляко или водичка към нея, за да е по-лесно за изливане).

Двете смеси се изсипват във форма за кекс и се пекат около 40 минути на 180°С. Готовността се проверява с клечка.

При изсипването във формата може да се прояви въображение – да се изсипват двете смеси едновременно, да се редуват или да се изсипват шахматно. Досега съм ползвала правоъгълна форма за кекс, където въображението се прояваваше по лесно, но поради многото премествания в момента имам само обикновена форма за кекс, затова заложих на минимализма – първо бяло, после кафяво. Въпреки това стана много вкусен кекс!

 

1 Comment

  1. Тази вечер ще го пробвам,да видим да ли ще го направя!!!!

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*