Бърз тиквеник, или пък щрудел

Това е една рецепта за тиквеник с кори за баница. Ако тиквата се замени с ябълки, ще се получи бърз щрудел. Рецептата търпи модификации, може да се промени количеството захар или масло, или да се добавят стафиди.  Количеството на тиквата/ябълките също е ориентировъчно. Хубаво става когато има повече тиква.

Необходими продукти
1 тиква цигулка, около 1 кг
1 чаша орехи
3/4 чаша захар
1 пакет кори за баница
80 мл разтопено масло
1 ванилена захар
2 супени лъжици канела

Тиквата се обелва и настъргва на ренде. Добавя се канелата, ванилията, захарта и орехите и хубаво се размесва.  В този момент може да се опита сместа и евентуално да се добави още захар, ако не е достатъчно сладко.

След това в една широка тавичка започвам да редя тиквеника – слагам 2 листа от корите за баница, рехаво поръсвам със сместа както е показано на картинката, и напръсквам с малко от разтопеното масло. И така докато свършат всички листи.

Нарязвам тиквеника на парчета, докато е суров, защото като се припекат корите за баница стават много трошливи. След което изливам остатъците от маслото по разрезите и в краищата на тавата.

Пека го около 30 минути на 200°С.  Тиквеникът става по-хубав след като престои малко и корите се навлажнят от тиквената смес.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*